Politika upotrebe kolačića

 

Šta je kolačić?

Kolačić je jednostavna tekstualna datoteka koju server veb stranice pohranjuje na vaš računar ili mobilni uređaj. Samo taj server moći će da preuzme ili pročita sadržaj tog kolačića.

Svaki kolačić je jedinstven za vaš pregledač veb stranica. U sebi će sadržati neke anonimne informacije poput jedinstvenog identifikatora, imena stranice i nekih brojeva. Dozvoljava veb stranici da zapamti pojedinosti poput vaših korisničkih parametara.

Kolačiće može postaviti veb stranica koju posećujete (takozvani „direktni kolačići”) ili ih mogu postaviti druge veb stranice koje prikazuju sadržaj na stranici koju ste posetili („nezavisni kolačići”).

Da biste saznali više o kolačićima, veb stranica HowStuffWorks pruža sveobuhvatni vodič: Kako funkcionišu kolačići

 

Dozvoljavanje ili blokiranje kolačića

 

Korišćenjem naše veb stranice, pristajete na upotrebu i skladištenje kolačića u vašem uređaju. Našu veb stranicu možete pregledati i bez kolačića, ali će vam u tom slučaju biti dostupne ograničene usluge.

Pohranjivanje kolačića na vašem uređaju možete sprečiti podešavanjem vašeg pregledača tako da ne prihvata kolačiće. Napominjemo da većina pregledača veb stranica ima podrazumevano podešavanje za prihvatanje kolačića.

Takođe, kolačiće koji su pohranjeni na vaš uređaj možete obrisati u svakom trenutku. Uputstvo za ovo možete pronaći u priručniku za vaš pregledač ili vaš uređaj.

 

 

Kategorije kolačića

Kolačići se mogu podeliti u kategorije na nekoliko načina:

Neophodnost: Ovi kolačići su ključni za obezbeđivanje navigacije i upotrebe posebnih karakteristika veb stranice, kao što je pristupanje obezbeđenim delovima stranice. Bez njih ne mogu da se koriste osnovni delovi veb stranice.

Performanse: Ovi kolačići dozvoljavaju veb stranici da sačuva korisničke parametre, kao što je podešavanje jezika, na taj način pružajući korisniku unapređeno i ličnije iskustvo.

Funkcionalnost: Ovi kolačići prikupljaju podatke o ponašanju korisnika. Svi podaci se prikupljaju anonimno, a kolačići za funkcionalnost ne mogu da prate aktivnosti korisnika na drugim veb stranicama.

Ove informacije se koriste za sastavljanje izveštaja u cilju unapređenja veb stranice. Kolačići za funkcionalnost mogu da sadrže i one koji pružaju uslugu koju je korisnik zahtevao.

Ciljane poruke i oglašavanje: Ovi kolačići se koriste za prikazivanje oglasa koji su relevantni za korisnika i njegova interesovanja. Takođe, ovi kolačići mogu da se koriste za merenje efikasnosti reklamne kampanje sa kojom je korisnik imao kontakt tokom posete određenoj veb stranici i za omogućavanje komunikacije sa potencijalnim oglašivačima.